Python, 1991 yılında Amsterdam’da Guido Van rossum tarafından geliştirilmeye başlanan bir programlama dilidir. Zannedilenin aksine ismini piton yılanından değil, Rossum’un çok sevdiği ‘MonthyPython’ isimli komedi grubunun sergilediği gösteriden alır.
Python’un yaratıcısı Guido Van Rossum
Python, nesne tabanlı programlanabilen, yorumsal, modüler ve etkileşimli bir dildir. Python ile ihtiyaç duyduğunuz pek çok işi, az sayıda kod satırı ile başarabilirsiniz. Hızlı ve kolay bir dil olması da ayrı bir avantajıdır.
Python ne işe yarar?
Masaüstü uygulamaları, Web uygulamaları, oyun programlama, veri analizi, görselleştirme uygulamaları, makine öğrenmesi, derin öğrenme ve yapay zeka gibi birçok programı Python ile kolaylıkla yazabilirsiniz. Üstelik oldukça fazla kütüphanesi var. Geniş kütüphaneleri sayesinde oldukça fazla seçeneğiniz mevcut.
Hangi kütüphane hangi alanlarda etkili?
Masaüstü uygulamaları için tkinter modülünü kullanarak işinizi görebilirsiniz. Fakat Java, C# ve C++ gibi dillerin bu alanda Python’un önünde olduğunu belirtmek lazım. Web uygulamaları için Django ve Flask gibi seçenekler karşımıza çıkıyor. Bu seçenekler aynı zamanda web geliştirme için oldukça idealler.
Oyun geliştirmek için her ne kadar pygame gibi modüller olsa da bu alanda çok daha iyi diller mevcut. Eğer bu alanda devam edecekseniz C# ve Unity ikilisine ağırlık vermenizi öneririz. Fakat Civizilation IV ve Battefield 2 gibi popüler oyunlarda da Pythonun parmağı olduğunu da hatırlatmakta fayda var.
Python Dilinin Popüler Olduğu Alanlar?
Veri analizi ve görselleştirmesi, makine & derin öğrenme ve yapay zeka dediğimiz kavramlar Python’u Python yapan dallardır. Karmaşık mühendislik hesaplamalarını da kapsayan bu dil popülerliğini devam ettirecek gibi görünüyor.